blur-1853262_1920

מניה

מניה , מניות , בעלי מניות , כמה פעמים שמעתם את המושגים האלה ולא באמת הבנתם למה הכוונה ? בהסבר הבא נבהיר לכם הכל :

מניה היא בעצם נייר ערך (כיום וירטואלי לגמרי)  המקנה  בעלות על חלק יחסי מחברה, לדוגמה אם לחברה יש 10,000 מניות ואני מחזיק ב5,000 מניות החברה, זאת אומרת 50%  מהחברה בבעלותי.

מי שמחזיק ביותר מחמישה אחוזים ממניות החברה נקרא בעל עניין, ומי שמחזיק יותר ממחצית המניות נקרא בעל שליטה.

מדוע חברות מנפיקות מניות?

חברות הזקוקות למימון פעילותן לצורכי צמיחה והתפתחות, מגייסות כספים באמצעות הבורסה שמתווכת מניות לציבור או למוסדיים. בדרך זו, ציבור המשקיעים רוכש ניירות ערך ובכך הופך לשותף בחברה.

 בעזרת ההון שגויס בבורסה מממנות החברות את השקעותיהן ופעילותן העסקית לצרכים הבאים:

  • התרחבות לשווקים חדשים
  • פיתוח מוצרים חדשים
  • רכישת ציוד חדש
  • גיוס עובדים ועוד

החזקה במניות החברה נותנת את  הזכויות הבאות :

  1. הזכות לקבל מרווחי החברה (דיבידנדים), החברה יכולה להכריז על חלוקת רווחים לבעלי המניות וכל בעל מניות יקבל חלק מרווחי החברה באופן היחסי לאחוזים שהוא מחזיק.
  2. הזכות לקבל חלק יחסי מנכסי החברה בעת פירוק החברה בהתאם לאחוזי הבעלות על החברה , בעת פירוק החברה התשלום הראשון הוא קודם כל לבעלי החוב, אחר כך מתחלקים בעלי מניות בנכסי החברה.
  3. זכות הצבעה בעת אסיפת בעלי מניות, זכות שלרוב לא תמומש על ידי המשקיע הפרטי בשל החזקה קטנה במניות והשפעה זניחה בהצבעה. מי כן מתעניין בה? בעלי עניין ובעלי שליטה משמעותיים בחברה.
  4. זכות לרכישת חלק יחסי בהנפקות חדשות של מנות מאותו סוג (על מנת לשמור על מידת ההחזקה היחסית בחברה).
  5. הזכות למידע- זוהי הזכות לעיין במסמכי החברה (לדוגמה: פרוטוקולים של אספות כלליות, דו"חות ועוד). במקרה של חברה ציבורית גם דו"חות שלא מפורסמים לציבור.

ישנם שני סוגים עיקריים של מניות :

מניות רגילות – כאשר חברה מנפיקה מניות מסוג אחד אלה הן מניות רגילות. אלה המניות המקובלות ביותר והן מקנות את כל הזכויות שנמנו קודם. בעת פירוק החברה בעלי המניות הרגילות יקבלו את עודפי הרכוש של החברה, לאחר סילוק כל התשלומים לבעלי החוב, באופן יחסי להחזקתם.

בעלי מניות רגילות יקבלו חלקים ברווחים רק לאחר שבעלי מניות הבכורה יקבלו את חלקם.

מניות בכורה – מניה המקנה לבעליו קדימות (בכורה) בנושאים מסוימים יחסית לזכויות המוענקות לבעלי מניות רגילות. הזכות מתבטאת בדרך כלל בנושאים הבאים:

  1. זכות לקבלת דיבידנד בשיעור קבוע לפני שמחלקים דיבידנד לבעלי המניות הרגילות.
  2. זכות קדימה בהשתתפות בחלוקת עודפי רכוש החברה בעת פירוקה.

אחרי כל המידע הזה אתם בטח שואלים מזה נותן להחזיק במניות או תכלס איך אפשר להרוויח מזה

כיצד מרוויחים מהחזקה במניות:

  • כמו שכבר דיברנו לפני אפשר להרוויח על ידי חלוקת רווחים לבעלי מניות (דיבידנד) לפי החלק היחסי של בעלי מניות
  • עליית ערך המניה, מחיר מניה של חברה ציבורית אשר נסחרת בשוק ההון יכולה להשתנות ממספר גורמים אם זה מצב החברה, מצב המדינה, מגפה עולמית, טרנד חולף ועד שלל גורמים.

לדוגמה קניתי 10 מניות של חברת בזק בשווי 100 שקל למניה, החברה פרסמה דוחות כספיים טובים ומחיר המניה עלה 110 שקלים, הרווח הכולל שלי 10X10=100 (יש ברשותי 10 מניות והרווחתי 10 שקלים למניה), כמובן שהרווח מתממש בעת מכירת המניה במחירה החדש.

  • קיימת גם דרך להרוויח מירידת ערך המניה (שורט) אך זה כבר לפעם אחרת.

טוב אז איפה קונים מניות:

  • מניות ספציפיות של חברות ציבוריות ניתן לקנות דרך ברוקר שיש לו רישיון חבר בורסה (חבר בורסה הוא גוף פיננסי שיש לו זכות לקבל מהבורסה חיבור ישיר למסחר בבורסה)

בנקים, בתי השקעות, חברות ברוקר.

קניית מניות דרך הבנקים מהווה את האופן הפשוט ביותר אך גם היקר ביותר עם עמלות מסחר גבוהות, דרך בתי השקעות או גופי מסחר לרוב נדרש סכום כסף ראשוני בעת פתיחת תיק ראשוני.

  • למעשה כולנו מושקעים במניות בדרך כזאת או אחרת עם זה קרנות השתלמות או קרנות הפנסיה שקונות מניות לפי שיקוליהן ושיקול מסלול המפקיד, קיימות גם אפשרויות של קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון, קרנות נאמנות, קרנות גידור ועוד ..
  • מניות של חברות פרטיות נחשב בעבר להליך יותר מסובך, בעבר היה ניתן להגיש הצעות רכישה של מניות לחברות פרטיות כאלו ואחרות או דרך קרנות השקעת פרטיות, כיום דרך יותר פשוטה לרכישת מניות של חברות פרטיות דרך פלטפורמות של מימון המונים לדוגמה פיפל ביז, אקזיטוואלי, טוגדר וכדומה.

נהנתם מהמאמר? שתפו אותו עם חבר :)

שתפו בפייסבוק
שתפו בלינקדין
שתפו במייל
שתפו בווצאפ