hand-holding-ecological-system-solar-energy-city

משק האנרגיה בישראל – גז טבעי

פרק רביעי

בפרק הקודם תיארנו את ההתפתחות של הגילוי ושל הפקת הגז במדינת ישראל וייצואו. בפרק הזה נדון בתרומה הדיפלומטית שיש לאנרגיית הגז עבור מדינת ישראל.  בשנת 2019 הוקם "פורום הגז" בקהיר ובו משתתפות כמעט כל מדינות מזרח הים התיכון, למעט לבנון, סוריה וטורקיה. הפורום נוסד על מנת לתאם את הפעילות והמסחר סביב אנרגיית הגז באזור שלנו, להעלות את שיתופי הפעולה ולמקסם את האינטרסים והרווחים של המדינות החברות בפורום. המטרה המדינית של הפורום היא בעיקר תיאום המהלכים מול טורקיה בכל הנוגע לסוגיית הגז, בשל המתיחות הגואה בינה לבין מדינות הפורום. המתיחות בין טורקיה ליוון וקפריסין סובבת סביב מספר סוגיות, אחת העיקריות שבהן היא הריבונות על מאגרי הגז במרחבי ה"מים הכלכליים", כאשר לתפיסתה של טורקיה, היא מופלית על ידי הדין הבינלאומי וחלק מהמאגרים צריכים להיות שלה. המתיחות המדינית סביב סוגיית הגז מיתרגמת מפעם לפעם גם למתיחות צבאית ואף לתקריות מלחמתיות של ממש, כאשר כלי שיט טורקיים חדרו למרחב הטריטוריאלי של יוון וקפריסין, הפריעו לפעילותן הכלכלית במאגרי הגז או התעמתו צבאית עם חילות הים שלהן.

מבחינתה של מדינת ישראל, עיקר ההשפעה הטורקית אינה במאגרי הגז של המדינה, לטורקיה אין השגות על הזכויות של ישראל במרחב ה"מים הכלכליים" שלה, אלא על יכולתה לייצא אל אירופה את הגז שלה דרך צינור גז שיעבור במרחב הימי של יוון.

פרוייקט צינור הגז ממזרח הים התיכון, הקרוי Est-Med, הינו יוזמה המשותפת למדינות פורום הגז ולאיחוד האירופאי ובמרכזה הקמתו של צינור גז שייצא עתודות גז ממדינות פורום הגז אל מדינות האיחוד האירופאי. מיזם הקמת צנרת הגז מישראל לאירופה כולל כ-1,300 ק"מ של צינור ימי ועוד 600 ק"מ צינור יבשתי, אשר אמור לעבור מישראל ומצרים, דרך יוון ואיטליה ולהגיע לבסוף אל מדינות מערב אירופה. הפרויקט נידון במשך מספר שנים, ובינואר 2020 נפגשו מנהיגי ישראל, יוון וקפריסין וחתמו רשמית על ההסכם לבניית צינור הגז.

יש לציין כי עצם השתתפותה של ישראל בפרויקט אזורי הזוכה לתמיכה רחבה ולמימון אירופאי, הינה הישג מרשים המביא תועלת מדינית רבה ומחזק את תדמיתה של המדינה. בפרק הבא נתייחס להיבטים הכלכליים שיש לאנרגיית הגז, ליתרונות הכלכליים הנובעים מן הייצוא ולפעילות הממשלתית שקמה בנושא.

שרי האנרגיה וראשי הממשלות של שלושת המדינות. באדיבות אתר משרד האנרגיה
https://www.gov.il/he/departments/news/ng_021220

נהנתם מהמאמר? שתפו אותו עם חבר :)

שתפו בפייסבוק
שתפו בלינקדין
שתפו במייל
שתפו בווצאפ