6032133

משק האנרגיה בישראל –  הייצוא הישראלי כיום

פרק שביעי

בפרק הקודם הסברנו את הטיעונים כנגד הפקה מוגברת וייצוא של גז ישראלי. בפרק הנוכחי נסביר כיצד הייצוא הישראלי כיום עובד.

מדינת ישראל מייצאת בשנים האחרונות עתודות גז למצרים, ירדן והרשות הפלסטינית. בשנת 2017 חתמה ישראל עם ירדן הסכם לסחר בגז ובפברואר 2018 חתמה ישראל עם מצרים על הסכם לסחר בגז. בינואר 2017 החלה ישראל לייצא לראשונה גז טבעי למפעלי ים המלח בירדן דרך חברות תעשייה ירדניות באזור ים המלח חוברו אל צינורות הגז של נתג"ז הישראלית, ובמרץ 2017 החל לזרום גז כחול לבן ממאגר "תמר" אל ירדן. עוד קודם, בספטמבר ,2016 נחתמו הסכמים בין שותפות לוויתן לחברת החשמל הירדנית "”NEPCO לאספקה של עד כ-45 BCM גז טבעי מישראל, לתקופה של כ-15 שנים. בסוף שנת 2019 החלה הזרמת גז טבעי ממאגר 'לוויתן' ללקוחות עמם נחתמו הסכמי גז ומתחילת שנת 2020 החלה הזרמת גז טבעי גם לחברת החשמל הירדנית.

על פי הסכמים שנחתמו עם חברת  "”Holdings Dolphinus הפועלת במצרים, ישראל תייצא למצרים כ-3.25 BCM גז טבעי ממאגר 'תמר' וכ-60 BCM גז טבעי ממאגר 'לוויתן' לתקופה של כ-15 שנים. בשנת 2018 חתמו החברות דלק קידוחים ונובל אנרג'י (שכיום היא חלק מהתאגיד הרב לאומי Chevron) על הסכם עם חברת האנרגיה המצרית EMED  וכך החלה ישראל לייצא גז אל מצרים דרך צינורות שבעבר שימשו לייבוא גז ממנה. ביוני 2019 חוברו צינורות נוספים מישראל למצרים וייצוא הגז גדל. בשנת 2020 החל לזרום גז ממאגר "לווייתן", מה שהגדיל בצורה ניכרת את היקף ייצוא הגז מישראל.

אירופה מהווה יעד יצוא פוטנציאלי חשוב אף היא ועשויה לעודד השקעות בינלאומיות נוספות לחיפוש ופיתוח מאגרי גז טבעי בישראל. ממשלת ישראל אישרה בחודש יולי 2020  את הסכם צינור הגז הטבעי Med-East אשר נחתם בתחילת 2020 בין ישראל, יוון וקפריסין להנחת צינור גז טבעי תת-ימי מישראל לאירופה. הצינור אמור לעבור מישראל דרך יוון וקפריסין אל איטליה וממנה אל מדינות אירופאיות נוספות. קיבולת הצינור אמורה להיות כ- 10 BCM בשנה, ובעתיד תכפיל עצמה. 

כאשר ישראל חותמת על הסכמים בינלאומיים למכירת גז עם מדינות אחרות, מי שמבצע את זה בפועל הן החברות הרב לאומיות הפועלות בשוק האנרגיה: 'של' (Shell), 'אקסון' ((ExxonMobil, ו'שברון' ((Chevron שבבעלותה החברה נובל אנרג'י, והיא זו שמפעילה את אסדות הגז בישראל. חוזי גז הינם ארוכי טווח ומחייבים יחסים טובים ויציבים ושיתופי פעולה בין המדינות. מלבד הערך הכלכלי רב המשמעות שיש כיום לשוק הגז בעולם, חשיבות אנרגיית הגז מתבטאת גם בתחומים המדיניים והפוליטיים. ב-14 בינואר 2019 הוקם "פורום הגז" בקהיר, בו השתתפו נציגי רוב המדינות שלחופי מזרח אגן הים התיכון:  קפריסין, יוון, ישראל, איטליה, ירדן והרשות הפלסטינית. הפורום הוקם על בסיס היחסים הקרובים שנוצרו בין המדינות הללו בתחומי הסחר בגז. לא בכדי הנציגים מטורקיה נעדרו מהפורום, שכן סוגיית הגז בים התיכון הביאה למתח רב בין טורקיה לבין יתר המדינות. חברותה של ישראל בפורומים הבינלאומיים העוסקים בשוק האנרגיה, כמו גם העלייה המתמדת בהיקף ייצוא הגז שלה למדינות השכנות, מעידות כי המדינה יצרה לעצמה שם טוב של מדינת אנרגיה חזקה ובעלת עצמאות אנרגטית. נוסיף כי משק הגז והעתודות הנדיבות שנמצאו בתחומיה של ישראל מאפשרות לה להפחית במידה ניכרת את הייבוא של מקורות אנרגיה ודלקים. כך ישראל משתחררת מהתלות במדינות אחרות כדי לספק לעצמה את מקורות האנרגיה שלה

כפי שאמרנו במאמר הקודם, לאור חשיבות אנרגיית הגז בעולם וחשיבותה עבור מדינת ישראל כזו שמאפשרת לה ביטחון אנרגטי וחיזוק כלכלי ודיפלומטי, היקפי ייצוא הגז הרצויים נבחנו היטב לאורך השנים על ידי משרד האנרגיה והוועדות הממשלתיות שמונו. לאחר פעילות וועדות 'צמח' ו'ששינסקי', אותה סקרנו בפרק הקודם, עסקה וועדת 'אדירי', ובהמשך וועדת 'אדירי 2', בשאלת היקף ייצוא הגז הרצוי, לאור השינויים בשטח ובתצרוכת המקומית.

נהנתם מהמאמר? שתפו אותו עם חבר :)

שתפו בפייסבוק
שתפו בלינקדין
שתפו במייל
שתפו בווצאפ