Open old book isolated in white background

ביקורת ספר – איך לרכוש חברים והשפעה מאת דייל קרניגי

[פוסט אורח מאת משה וולפסון* – רשת MGN]

איך לרכוש חברים והשפעה

נסעתי לאחרונה באוטובוס בירושלים. זה היה יום חם והתנועה זחלה. באחת התחנות עלו שני ערסים ששמעו מוזיקה בקולי קולות. נוסעת מבוגרת העירה להם שזה מפריע לכולם וביקשה שינמיכו את הווליום. שני הצעירים "נפנפו" אותה. התיישבו בספסל האחורי והמשיכו לשמוע את הזוועה המוזיקלית שלהם.
הטקטיקה הרגילה שלי במצבים כאלו היא לעבור מקום או לשים אוזניות. מניסיוני, פנייה אל ההיגיון במצב כאלו היא חסרת תועלת. אבל, הפעם החלטתי לנסות אסטרטגיה אחרת.

התקרבתי אל הפיגוע המוזיקלי הכרתי את עצמי וניהלתי סמול טוק קצר. בסיומו אמרתי להם שלא כולם נהנים מהמוזיקה, ביקשתי שינמיכו קצת והודיתי להם על ההתחשבות. להפתעתי זה פעל וברבע שעה הבאה שרר שקט באוטובוס.
את הגישה החדשה שלי אני זוקף לזכות הספר "איך לרכוש ידידים והשפעה" מאת דייל קרניגי שקראתי לאחרונה.

בספר מוצגים כללי אצבע שימושיים לעבודה עם אנשים אחרים. החל באיך לרכוש חברים וכלה בשיפור חיי הנישואים. את כל הכללים תוכלו למצוא כאן ואני ממליץ לעיין בהם לפני קריאת המשך הפוסט.

הספר מחולק לשישה חלקים:
מבוא – מציג את עקרונות היסוד לעבודה עם בני אדם
איך לגרום לאנשים לחבב אתכם
איך לגרום לאנשים לשנות את דעתם
איך לגרום לאנשים לשנות את התנהגותם
כיצד להתנסח בכתב בצורה שתעודד שיתוף פעולה
איך להוסיף אושר לחיי המשפחה

יש מספר שאלות שיש לבחון בנוגע לספר:
האם הגישה הזו עובדת?
עבר כחודש מאז שסיימתי לקרוא את הספר ולדעתי חל שיפור במיומנויות החברתיות שלי. אני מבין יותר לעומק איך לעבוד עם אנשים אחרים. איך להתמודד עם קונפליקטים ואיך לקרוא נכון מצבים יום יומיים.

חשוב להבין ששינוי התנהגותי דורש זמן והתמדה. אתם נדרשים לשנות הרגלים וזה לא יקרה בין לילה. הסופר מודע לתהליך הנדרש כדי שהספר ישפיע ובסיום הפרק הראשון הוא מציג מספר עקרונות שיעזרו לכם להחדיר את העקרונות שבספר אל חיי היום יום שלכם.
ההמלצה החביבה עלי היא לנהל יומן שבועי של "שיפור שימור" שבו אני רושם את המצבים בהם הצלחתי לפעול "נכון" לעומת המצבים בהם עלי לבצע עוד עבודה אישית.

האם אפשר לפשט נושא כה מורכב?
מיומנויות חברתיות הם תחום מורכב והוליסטי. האם באמת אפשר לפרק אותם לכללי אצבע פשוטים? האם זה לא יגביל את התחום?
התשובה שלי היא שבכל תחום בחיים יש מקום לכללי אצבע.
הרשו לי להשתמש במטאפורה מתחום הניווט: כשאני מציב כללי אצבע אני לא מגדיר את גבולות הגזרה של הנושא וכך מגביל אותו. במקום זה הכללים משמשים כנקודות זיהוי בולטות בשטח. בעזרתם אוכל לשרטט מפה של הטריטוריה.
המפה הזו, גסה ככל שתהיה מאפשרת לי להבין מה היחסים בין הגורמים השונים. ברגע שאני יודע שמגדל המים נמצא דרומית לכיכר אוכל להתחיל לנתח את המרחקים בניהם.

במילים אחרות – כללי האצבע מסייעים לי ליצור מפה מנטאלית ועקרונות שימושים ואפקטיביים. הכללים מציגים מה הם הדברים הנכונים לעשות במרבית המקרים. אין זה אומר שזוהי כל התמונה ושאין מקרים יוצאים מהכלל.

האם הגישה הזו מוסרית?
כשעוברים על ראשי הפרקים של הספר זה נשמע כמו "מדריך לרודן המתחיל". אוסף ציני של רעיונות שיעזרו לכם להטות בני אדם להשפעתכם. לא נשמע כאורח חיים שהייתי רוצה לאמץ. אבל, כשקראתי את הספר הבנתי שנכון יותר להגדיר אותו בתור "מדריך לג'נטלמנים". הספר מלמד איך להסתדר עם אנשים אחרים תוך מתן כבוד לדעות ולרגשות של הזולת.

הטכניקות בספר לא מתבססות על משחק סכום אפס בו אתם מרוויחים על חשבון הצד השני. במקום זה הן מתבססות על שיתופי פעולה ופנייה אל האינטרס המוחשי או הרגשי של הזולת.
הייתי שמח לחיות בעולם בו אנשים יפעלו על פי הכללים הנ"ל.

כמה דברים שלקחתי מהספר
בפרק הראשון מופיע כלל שחוזר כחוט השני לכל אורך הספר "כל אדם מחפש כבוד והערכה" העניקו לזולת כבוד אמיתי (חנפנות מריחים מקילומטרים אל תנסו את זה) והם יהיו בני בריתכם. זלזלו בזולת ופגעו בכבודו ורכשתם אויב.
כלל נוסף שהתחברתי אליו בספר גורס ש"לאנשים אכפת מעצמם". אם אתה רוצה משהו מאדם אחר עליך להראות לו איך זה מועיל לאינטרס האישי שלו.

* אדות משה וולפסון – משה הוא סטודנט לביולוגיה וחוקר את אומנות התרמילאות – איך לטייל בזול ובנוחות ואיך אפשר להפוך את הטיול הבא שלכם לקל ומהנה מאוד. משה הקים אתר/בלוג  התרמילאי ואתם מוזמנים לבקר.המתייעל ממליץ בחום לבקר באתרו של משה ותקבלו עצות, רעיונות וטיפים חינם אין כסף.

נהנתם מהמאמר? שתפו אותו עם חבר :)

שתפו בפייסבוק
שתפו בלינקדין
שתפו במייל
שתפו בווצאפ